Ja, så sa en entreprenör jag kände en gång i tiden. Han tyckte att man aldrig ska pruta ner sig själv, utan istället rakryggat ta betalt så mycket så att man nästan skäms. För man kan inte få mer än ett nej.
Jag håller till viss del med, men jag är också rädd att en kund vänder i dörren (läs: inte svarar mer på mina mejl) – om jag tar hutlöst mycket betalt.
Så, hur mycket ska du då våga ta betalt för dina artiklar?
Vad är dina texter, dina ord värda?
Hur mycket som helst – såklart, men om vi ska komma ner på jorden lite är Journalistförbundets rekommendation bra att följa. Här rekommenderas dryga tusenlappen per timmas arbete.
Men vad händer om du är snabb (som mig) och skriver din artikel på nolltid? Eller om du lägger din själ på texten och (över)arbetar en hel 40-timmarsvecka med din artikel? Får jag då 2 000 kronor betalt och du får 40 000 kr? Orättvist!
Nej, i frilansvärlden ger ofta redaktörerna dig ett bud. Här är inget hugget i sten, men en mellan-tummen-och-pekfingret-siffra är cirka 1 000 kronor per 1 000 tecken för en normal artikel för ett av de större magasinen. Och vi räknar alltid i tecken.
Det här betyder att du får ungefär 7 000 kronor för en artikel på 7 000 tecken. Mindre för de lokala tidningarna.
Låt alltså redaktören ge dig en siffra. Och du kan alltid förhandla om du har en högre siffra i åtanke.
Lön eller faktura, eller vad menar jag?
Magasinen och tidningarna vill allt som oftast att du fakturerar beloppet exklusive moms.
Tycker du att det känns stort att exempelvis starta upp en enskild firma kan du använda dig av någon av de aktörer som fakturerar åt dig. De tar ut en liten avgift – men det kan det vara väl värt.
Lycka till med att ta betalt. Inte så att du skäms, men prova gärna att förhandla. :-)
Vill du få betalt för dina artiklar?
Boka ett samtal med oss så berättar vi mer om vår utbildning:
Комментарии