Vill du både skriva och fotografera?
Som (frilansande) journalist bör man kunna hantera en kamera, för det är ett stort plus i kanten att, förutom en briljant text – kunna leverera foton också.
Det är olika från uppdrag till uppdrag hur man gör med foto, men en sak är säker: du kommer någon gång behöva fotografera själv.
Här är jag ute på uppdrag med en "standard"-kamera för journalister :)
För vissa uppdrag skickar redaktionen ut en proffsfotograf, en annan gång kan det vara så att du själv ombeds ta kontakt med en fotograf där du bor – och ibland räcker det att du tar foton själv. Som skribent ska du prioritera text först, absolut. Men tänk alltid, åtminstone klura kring fotodelen för varje artikel du har.
Några tips från coachen?
De kommer här:
Mobilkamera går faktiskt riktigt bra. En kamera för max 10 000 kronor kan ta dig ännu längre. För en del reportage kan redaktionen vaska fram så kallade genrebilder. Magasinen och tidningarna har ofta tillgång till exempelvis TT:s bildarkiv, och kan ta fram generella bilder på allt från jordgubbar, myggbett och nästäppa till krig, elände och naturkatastrofer. Ibland räcker sådan bildsättning, men helst av allt vill man ha foton på "riktiga människor" – de du intervjuar.
Fota själv? Gå närmare! Ett rookie-mistake som jag som nyexaminerad journalist med egen kamera på lokaltidning gjorde, var att inte gå nog nära mina intervjupersoner. Jag stod för långt borta. Gå närmare ditt motiv, för det skapar just... närhet.
Ge det tid och testa olika vinklar. Nej inte artikelvinklar, utan kameravinklar. Om du knäpper 20 foton av ditt intervjuobjekt, är säkert åtminstone ett av dem bra. Det är inte sagt med ironi. Om du bara tar tre foton, tar du en mycket större risk att alla tre suger. Smattra på – de riktiga fotograferna tar MASSOR av bilder vid varje intervjutillfälle.
Säg till intervjuobjektet att du vill testa lite olika. Våga det ge lite tid, låt inte fototillfället bara bli en supersnabb avrundning på intervjun. Se det som också något viktigt i processen. Och du – glöm inte att fotografera ryttaren i stallet, läkaren på sjukhuset. Fotografera alltså personerna i deras rätta element, om möjligt. Så att bilderna passar med din artikel.
Avkoda fotospråket. Precis som vi på Journalistakademien råder dig att avkoda varje tidning du vill skriva för, alltså att på detaljnivå förstå hur artiklarna ser ut i ett magasin för att kunna skriva en liknande – spana in och notera även bildspråket. Vad för slags bilder finns i artiklarna i ett visst magasin? Kan du skönja ett mönster? Då har du kommit långt.
Varmt lycka till med fotograferandet!
Goda vibbar från Lotta & team Journalistakademien
Lust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!
Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.
Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.
Comments