Varför inte bli som en professionell talkshow-värd när du bygger din artikel? Fredrik Skavlans framgång ligger knappast i hans kunskaper i engelska, utan i att klara av att skapa en dynamisk dialog – och att ställa rätt fråga vid rätt tillfälle.
Här får du tio tips på hur du kan bli lika proffsig som den norska programledaren:
1. Inta chefsposition
Sätt dig i den röda ledarstolen, samla fingrarna till en liten pyramid, ha en mogen men vänlig närvaro, vänd dig till din intervjuperson och titta på honom eller henne med intresserad blick – sen börjar du showen. Du är alltså chef över intervjun och texten.
2. Klargör vinkeln
Var alltid tydlig med vad som är artikelns huvudtema, och vilken vinkel det är som du ska hålla dig till. Tilläggas ska att ett avsnitt av Skavlan inte måste ha en lika konkret vinkel som en tidningsartikel har.
I en talkshow berättar olika personer allt som oftast mer på sina egna premisser. Däremot har man ändå bestämt sig för en viss huvudtråd i programmet. Och det är det som är det viktiga – glöm inte huvudtråden och vad ditt syfte med intervjun är. Du bestämmer.
3. Få till en stark start
Med ditt intro eller din start – alltså rubriken och ingressen – sätter du själva grundtonen för showen. Det är som att du skapar en frestande trailer som lockar läsaren till texten eller programmet (vilket gör att hon inte kastar sig efter fjärrkontrollen för att byta till något bättre...). En bra ingress eller trailer ska vara riktigt inbjudande!
4. Bjud in källorna till att prata
När publiken eller läsaren fastnat för rubriken och ingressen (inledningen av talk-showen) kan du bygga vidare på temat du har bestämt dig för, genom att bjuda in de olika rösterna till att prata. I skrivsammanhang betyder det här att du måste låta din intervjuperson prata i din text, alltså i form av citat med talstreck.
5. Välj ordningen noggrant
Efter inledningen kommer valen du måste göra: "Vem ska tala först och vad ska de säga?" Ja allt beror på vilken effekt du vill skapa hos publiken. Chock, skratt, nyfikenhet, avsky, insikt eller något annat? Välj tonaliteten i just din artikel.
6. Belys ämnet från olika håll
Därefter bjuder du in en röst i taget och skapar en dynamisk dialog och belyser ämnet från flera olika håll Intervjupersoner, research och källor. I vissa artiklar har du bara ett fåtal källor utöver din egen röst, i andra har du fler.
7. Använd olika typer av källor
Källorna i en artikel behöver inte alltid vara muntliga, som i en talkshow. De kan också vara skriftliga. Du kan citera från en bok, en forskningsrapport, en artikel, ett blogginlägg eller annat som är relevant för ämnet – så länge du har med källhänvisning.
8. Styr alltid skeppet själv
Något som är väldigt viktigt att tänka på är att det är du som är journalist och som styr samtalet. Du är chefen, skeppets kapten, och du måste se till att varje person inte pratar i 20 minuter i sträck eller att de inte rör sig för långt ifrån vad som faktiskt ska diskuteras. Precis som Skavlan gör när han vänligt skrattar och guidar tillbaka en gäst på rätt spår.
Det är du som ansvarar för att artikelskeppet inte går på grund. Stoppa därför dina källor om de svävar iväg ut på de vida slätterna. Varsamt måste du styra tillbaka dem till ämnet.
9. Redigeringen – ditt ansvar
Fördelen med att vara textvärd och inte talkshow-värd är att den här runddansen där du ser på tv inte syns i din färdiga text. Som skribent kan du nämligen redigera bort allt det som inte passar. Det kan inte Skavlan göra i direktsänd tv. Han kan inte bara klippa bort det efteråt.
Ändå klarar han det bra bara genom att vara helt och fullt närvarande, aktivt lyssna och vägleda dem i en annan riktning när de svävar iväg.
Det är DU som ska redigera och klippa bort. Tänk på att många intervjupersoner har en egen agenda, alltså att DE vill berätta om nåt som exempelvis marknadsför dem på bästa sätt. Men det är ju du som bestämmer spår... Och ingen vet vad du redigerat bort för att vässa din vinkel.
10. TV-värdens dröm
Som skribent befinner du dig i Skavlan och Oprah-teamets drömsituation. Du kan redigera och klippa efter eget hjärta så att du får fram exakt vad du vill, i den ordning du vill och på det sätt du vill, innan du skickar iväg texten till närmaste redaktion. Du kan flytta en källas citat till toppen om det är mer intressant, använda din egen röst där något är oklart eller ta bort ett citat – eller vinkla om hela artikeln om källorna inte kommer med något tillräckligt intressant. För att uttrycka det enkelt:
Det är DU som styr showen!
Vill du satsa på din skrivdröm?
Boka ett samtal med oss genom att klicka på knappen nedan:
Comments