Förvånansvärt många av dem som söker sig till oss på Journalistakademien pratar om att skrivandet har varit en tillflyktsort när livet har varit svårt. En terapeut som alltid finns tillgänglig.
Det kan ha varit när skilsmässan blev ett faktum, när någon nära gått bort, när man själv drabbats av sjukdom eller när dottern eller sonen har lidit av psykisk ohälsa. Då har skrivandet funnits där att hålla i handen. Som en varm filt att svepa in sig i när det blåser kallt.
Det är det där jag tycker är det fina med skrivandet. Att det går att använda till så många ändamål – för att få ut sin ilska, frustration, ledsamhet, glädje eller bara för att man är genuint nyfiken och vill lära sig mer om ett ämne.
Andra använder skrivandet för att påverka, nå ut med ett budskap eller låta orden man skriver vara budbärare för någon som annars inte får komma till tals.
Dagbok, artikel, krönika, roman, kåseri, reportage, dikt, uppsats, kom ihåg-listor.... skrivandet kan göras på så många olika sätt.
Och inte minst alltså – när livet är svårt. Då finns det där. Det enda du behöver är ett papper eller penna, en dator eller en mobil. Du kan sitta på bussen i morgontrafiken i Stockholm, i en solstol på Capri eller hemma i soffan.
Ordet är ditt.
Våga prova skrivandets läkande kraft nästa gång det blåser kring dig.
Jag lovar att det kommer att hjälpa.
Vill du förverkliga din skrivdröm?
Boka ett samtal med oss för att prata om vår utbildning:
Comments